perjantai 29. toukokuuta 2015

Kubismi

Työn aiheena oli 1900- luvun taidesuuntaus, kubismi, eli tyyli, jossa kohteet esitetään pelkistetyssä muodossa.

Käyttäen rautalankakasvoja apuna, omat kasvot piirrettiin paperille. Kun kasvot olivat valmiit, siihen alettiin piirtää erilaisia muotoja. Kasvot maalattiin käyttäen jotakin pääväriä ja sen vastaväriä, itse käytin violettia ja keltaista. Väreistä käytettiin eri valööriasteita antamaan hieman kolmiulotteisuutta. Tausta maalattiin myös samoilla väreillä.

Kubismi työ oli erittäin mieluisa, koska tykkään käyttää värejä ja välillä ei niin realistisien töiden tekeminen on hauskaa. Aikaisemmin en ole tällaisia töitä tehnyt, mikä varmaan vaikutti työn aloittamiseen.


Kollaasi

Kollaasien synnyn merkittävimmät johtohahmot olivat Pablo Picasso ja Georges Braque. Tavallisesta analyyttisestä kubismista siirryttiin synteettiseen kubismiin eli kollaaseihin.
Kollaaseissa yhdistellään erilaisia materiaaleja, yleensä pois heitettyjä, ja luodaan uutta taidetta. Kurt Suhwitter tunnetaan 1900- luvun abstrakteista kollaaseista. 

Kollaasiin piti kerätä lehdistä erilaisia asioita mitkä itseä ärsyttää. Ensiksi pohja peitettiin kokonaan, ettei valkoista näkynyt ja sitten sen päälle alettiin kokoamaan pienempiä kuvia.

En ole koskaan aikaisemmin tehnyt kollaasia. Kollaasin tekeminen oli ihan kivaa, mutta kuvien löytäminen oli välillä vaikeaa.

torstai 28. toukokuuta 2015

Valööri

Valöörillä tarkoitetaan valoisuuden astettaista muuttumista ja sitä kuvataan yleensä harmaa- asteikolla, jossa valkoinen tummenee asteittain mustaan. Valöörin keskeisiä termejä ovat valo, varjo, puolivarjo ja heittovarjo. Valo ja varjo ovat tärkeä osa maalaamista, niiden avulla saadaan luotua kolmiulotteisuutta. Varjo muuttuu valon mukaan ja varjo muodostuu esineen sille puolelle, minne valoa ei pääse.

Harjoittelimme valon ja varjon piirtämistä lasiesineillä. Astiat laitettiin  pöydälle ja niihin heijastettiin valoa. Itselle mieluisin astia piti maalata mustaa ja valkoista väriä apuna käyttäen, lyijykynällä sai ensin hahmotella.

Työ oli mukava ja tykkään tehdä piirustukset mustavalkoisina, joten aihe oli melko tuttu. Työni jäi hieman kesken ja olisin lisännyt varjoon hieman tummempia värejä.

Rautalankatyö

Toisena työnä oli omien kasvojen muotoileminen rautalangasta. Ensin kasvojen muoto, silmien, nenän ja suun paikka piirrettiin peilin avulla kasvoilla pietettävälle kalvolle. Se oli mielestäni vaikeaa, mutta kun kasvoja sai piirtää tarkemmin hahmottelun jälkeen, lopputulos oli ihan hyvä. Sen jälkeen rautalankaa alettiin muotoilemaan kuvan mukaisesti.

Ihmisillä kasvojen muoto voi olla joko pyöreä tai soikea ja ne ovat noin käden kokoiset. Noin kasvojen puolivälissä sijaitsevat silmät ja samalla korkeudella niiden kanssa on korvien yläosa pään sivussa. Silmien yläpuolella olevista kulmakarvoista jatkuu kaari nenävartta pitkin. Ihmisen suu sijaitsee noin leuan ja nenän puolivälissä.

Hirveästi en ole rautalangasta mitään tehnyt, joten asia oli melko uutta. Rautalangan käsittely ei ollut muuten kovinkaan vaikeaa, mutta rautalankojen kiinnittäminen toisiinsa oli välillä hankalaa. Työ oli kivan erilainen, mutta sormet olivat kipeät loppupäivän :D

Olen ihan tyytyväinen työni lopputulokseen ensimmäiseksi kunnon rautalankatyöksi mitä tein. Jälkeenpäin työtä katsoessa olisin tehnyt joitakin kohtia ohuemmasta rautalangasta.

Croquis

Ensimmäisen tunnin aiheena oli croquis- piirustukset eli piirustukset, joihin käytetään noin 20 sekunnista 15 minuuttiin.

En oppinut erityisemmin mitään uutta, sillä aihe oli yläasteelta jo tuttu.

Nopeiden piirustusten aloittaminen on monesti vaikeaa, mutta kun nopeaan tahtiin tottuu niin piirtäminen helpottuu. Omassa työssäni jäi häiritsemään tapani piirtää katkonaisilla viivoilla, koska yhtenäiset viivat näyttäisivät siistemmiltä ja sopii paremmin croquis- piirustuksiin.